Ergülen Toprak / New York
7 Haziran’daki genel seçimler için yurtdışında oy kullanma işlemi başlarken, 82 bin seçmenin bulunduğu Amerika genelinde ilk dört günde yalnızca 2811 seçmen oy kullandı. Amerika’da toplam 82 bin seçmen bulunurken, ilk dört günde seçime olan ilgi düşük kaldı.
Yurt dışında oy kullanmanın ilk kez başladığı geçen yılki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanma süresi bir gün ile sınırlı olduğu için sandığa ilgi oldukça düşük kalmıştı. Bu seçimlerde Amerika için iki hafta olarak belirlenen sürenin ilk iki gününde sandığa ilgi yetersiz kaldı.
YSK verilerine göre Amerika’da toplam 82 bin seçmen bulunurken, bu seçmenlerin 42 bini New York ve New Jersey eyaletlerinde yaşıyor. New York Başkonsolosluğu’nda seçimlerin başladığı 16 Mayıs’ta 263, 17 Mayıs’ta, 241, 18 Mayıs’ta 183 ve 19 Mayıs’ta ise 168 kişi sandığa gitti.
Amerika’da ilk dört günde toplam 2811 seçmen oy kullanılırken, New York ve diğer merkezlerde ise katılım şöyle gerçekleşti:
Seçim 16-17 Mayıs:
Washington DC: 110-132
New York: 263-241-104
Boston: 103-104
Chicago: 96-65
Los Angeles: 172-147
Houston: 88-131
Miami: 81-56
Toplam: 1844
Seçim 18-19 Mayıs:
Washington DC: 104-64
New York: 183-168
Boston: 53-45
Chicago: 65-64
Los Angeles: 43-36
Maimi: 20-10
Houston: 52-60
Toplam: 967
.
Yoğunluk son haftaya kalabilir
Amerika’da ilk dört günde katılım 2811 olarak gerçekleşirken, yurtdışı genelinde ise yalnızca ilk iki günde toplam 330 bin kişi oy kullandı. Birçok seçmenin oy kullanmayı son haftaya bıraktığı tahmin edilirken, özellikle son gün sandık başında büyük bir yoğunluğun yaşanması bekleniyor.
Amerika’daki yurt dışı temsilciliklerde kullanılan oylar, 31 Mayıs’ta oy kullanma süreci bittikten sonra her eyalette ayrı ayrı olarak uçaklarla Türkiye götürülecek. Sandıklar Amerika’da açılacak ancak zarflar açılmadan kullanılan oyların sayısı belirlendikten sonra oylar yeniden mühürlü kutulara kapatılarak kargo ile Türkiye’ye götürülecek ve daha sonra oylar açılarak sayım işlemi gerçekleştirilecek.
Siyasi partiler oylarla birlikte birer görevliyi de uçakla gönderme hakkına sahip.
HDP temsilcisi de oyların taşınması sırasında uçakta olacak
Öte yandan HDP de New York’taki oyların taşınması sırasında Türkiye’ye bir görevli göndereceklerini açıkladı. HDP New York ve New Jersey seçim kampanyası için düzenlenen konsere katılan HDP Washington DC Temsilcisi Mehmet Yüksel, Periscope uygulaması üzerinden kendisi ile söyleşi yapan ünlü talk showman Rüstem Batum’a yaptığı açıklamada, oyların güvenliği için uçakla bir görevli göndermenin yanı sıra iki hafta sürecek oy kullanma işlemi için de her gün birkaç müşahit görevlendirdiklerini açıkladı. Yüksel, uzak mesafede yaşayan seçmenlere ulaşım hizmeti de sunacaklarını söyledi.
.
Demirtaş: Yurtdışı oylar baraj için kritik rol oynayacak
Etkinliğe internet üzerinden etkinliğe canlı bağlanacağı duyurulan HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş da teknik sorun yaşandığı için videolu mesaj gönderdi. Demirtaş, yurtdışı oyların barajın aşılmasında büyük bir rol oynayacağını kaydetti. Demirtaş, Amerika’daki yoğun seçim kampanyasının kendileri için büyük bir moral kaynağı olduğunu ifade etti.
.
Etkinliğe HDP’li adaylar Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu eski Başkanı Turgut Öker ile Ermeni aday Filor Uluk Benli de canlı bağlantı ile bağlandı. Öker ve Benli, HDP’nin farklı kesimleri kucaklayan bir parti olduğunu ifade ederken, hem parti olarak hem de seçildikleri taktirde milletvekilleri olarak farklılıkların özgürlükleri için çalışacaklarını söyledi.
HDP için şarkı uyarladı: “Îro roja me Kurdan e”
Yaklaşık 400 kişi katıldığı etkinlikte, sanatçılar Ozan Aksoy, Ali Koçyiğit ile davul zurna ekibi Soso Kardeşler sahne aldı.
New York’ta yaşayan Kürt sarkıcı Ali Koçyiğit, “Çawreşa Min” şarkısını HDP için “Îro roja me Kurdan e – hemuyan e. Bugün Kürtlerin günüdür” diye uyarladı.
.
Öte yandan etkinlikte HDP’nin New York ve New Jersey’deki seçmenlere yönelik düzenlediği konserde, üzerinde “HDP” ve “Demirtaş” yazılı yemekler rengârenk yemeklerin ikram edilmesi ilginç bir tablo oluşturdu.
.
.